Dissenyant el seu primer dormitori Montessori

Dormitorio Montessori vilanova i la geltru

Dissenyant el seu primer dormitori Montessori

¿Sabies que la manera en la que es configura i decora l’habitació infantil condiciona el desenvolupament dels petits habitants? Potser hagis sentit a parlar de les teories pedagògiques de María Montessori i, possiblement, ja estiguis aplicant algunes recomanacions en la criança dels teus fills, però, ¿s’adapten els seus dormitoris a les seves vertaderes necessitats?

A diferència del dormitori tradicional, amb mobiliari a mida d’un adult i, moltes vegades, atestats d’objectes innecessaris, el dormitori Montessori resulta un espai minimalista, equilibrat i pensat per contribuir a l’autonomia i al desenvolupament dels infants.

Si bé el dormitori Montessori ha de ser flexible per poder adaptar-se a les diferents etapes de la vida dels teus fills, en línies generals, l’habitació ha de ser càlida i amb entrada de llum natural, decorada en tons neutres i clars perquè l’ambient resulti relaxant i, el mobiliari ha de permetre el lliure moviment i l’exploració sense límits, en un entorn controlat que no presenti cap perill.

La configuració del dormitori infantil ha de respondre a les necessitats de relaxació, cura personal, aprenentatge i gaudi estètic-sensorial.

 

A on els portarà la seva imaginació aquesta nit?

Ja sigui a una cabana a un bosc encantat o a l’espai entre els estels, fomentar la imaginació abans d’anar al llit els convida a somniar amb altres mons.

Quan és nadó, necessitarà un matalàs especial amb proteccions toves col·locat a sobre d’una càlida catifa. Allà podrà descansar, experimentar amb les seves extremitats o aprendre a seure. A mesura que vagi creixent, l’estructura del llit serà a l’alçada de l’infant per facilitar-li l’accés sense dependre d’un adult. A més a més de dormir a les nits, podrà practicar exercicis físics o realitzar estirament. Si el llit té una estructura tipus caseta o similar, a la que es pugui col·locar teles, tuls i, inclús, il·luminació, convertirà el seu llit en un refugi on viure aventures.

¡Als petits els encantarà amagar-se!

 

 

Què els fa únics?

Mitjançant la col·locació d’un mirall a nivell del terra, els oferim la possibilitat de contemplar el seu propi reflex i assimilar que són ésser autònoms i, ara ja, independent de la seva mare. Si, a més a més, s’instal·la una barra de subjecció, intentaran posar-se dempeus per sí sols.

Disposar d’un penja-robes o vestidor, en el qual els adults preseleccionin algunes peces, permet als infants escollir com volen vestir-se. Això fomenta la cura personal i cultiva la seva autoestima al prendre decisions sobre el seu propi aspecte i personalitat.

 

 

Preparant-se per futur

Desenvolupar la creativitat a la més tendra edat l’ajudarà a estimular la imaginació, a crear noves idees i a establir un criteri propi, així com a expressar els seus sentiments.

L’espai destinat a l’aprenentatge i al joc ha de disposar de mobiliari a la mida dels més petits. Accedir amb facilitat als diferents materials els permet ser autònoms i escollir l’activitat amb la que prefereixen divertir-se en cada moment.

Les prestatgeries han d’estar ben organitzades, amb joguines, materials i llibres concorde a la seva edat, evitant l’acumulació i el caos. D’aquesta manera resultarà més senzill que comprenguin la importància de mantenir el seu entorn endreçat.

 

 

Decorar no és cap joc

Les il·lustracions, pintures i objectes d’art que decoren l’habitació infantil desenvoluparan la sensibilitat estètica i fomentarà l’apreciació de les formes i els colors. Una paret de pissarra o un llenç són un mitjà en el qual els infants poden expressar-se amb total llibertat.

Les plantes juguen un paper fonamental en la decoració del dormitori perquè, a més dels beneficis per a la salut, connecten als teus fills amb el medi natural al que pertanyen. Us recomanem que tant el mobiliari com les joguines estiguin fabricats amb materials naturals, com ara la fusta o els teixits no sintètics, evitant l’ús del plàstic.

 

 

A nosaltres ens encanta dissenyar dormitoris infantils perquè és com un joc en el que deixem volar la imaginació.

¡Endinsa’t al seu món!